top of page

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός του ότι προσφέρει στο μωρό σας ένα καλό ξεκίνημα, μπορεί να συντελέσει μακροπρόθεσμα στην πρόληψη διάφορων παθήσεων.Κατά το British και American Diabetic Association, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης συνίσταται να προσλαμβάνει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να λαμβάνονται μια ευρεία γκάμα διατροφικών συστατικών για να εξασφαλίζεται η υγιής ανάπτυξη του αναπτυσσομένου εμβρύου.

 

Η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως του φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη, σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για την εμφάνιση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του νεογνού, αποκόλλησης του πλακούντα και γέννησης νεογνού με χαμηλό σωματικό βάρος.

Για την εγκυμονούσα έχει μεγάλη σημασία η σύνθεση αλλά και η κατανομή των θερμίδων κατά τη διάρκεια τηςημέρας ώστε να προλαμβάνονται οι υπογλυκαιμίες που είναι συχνές. Δηλαδή συνίσταται ένα διατροφικό σχήμα με μικρά και συχνά γεύματα που περιλαμβάνει πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ του ύπνου.Ακόμη στην εγκυμοσύνη απαγορεύονται τα διαιτολόγια τα υποθερμιδικά, τα κετογονικά και τα διαιτολόγια που είναι πολύ φτωχά σε υδατάνθρακες διότι έχουν συσχετιστεί με τη γέννηση νεκρών νεογνών (stillbirths).

 

Επίσης, πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα αυτά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά ψάρια επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας, της γνωστικής ικανότητας, της πληρότητας του ύπνου, και την ευφυΐα του βρέφους μετά την γέννηση.

Ακόμη τα λίπη αυτά μειώνουν, επίσης, τους πρόωρους τοκετούς, επιμηκύνουν την διάρκεια της κύησης και αυξάνουν ελαφρώς το βάρος γέννησης του νεογνού.

 

Γενικά η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να διαφέρει στην ουσία από την υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθείται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Δηλαδή η εγκυμονούσα δεν πρέπει να τρώει για δύο. Παρακάτω αναφέρονται οι συστάσεις για κάθε ομάδα τροφίμων ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Συνιστώνται 3-4 μερίδες (φλυτζάνι) αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα την ημέρα.Μια μερίδα είναι: 1 φλυτζάνι γάλα (0-1,5% λίπος) 1 φλυτζάνι ξινόγαλο (0-1,5% λίπος) 1 γιαούρτι (0-2% λίπος)

 

Η επάρκεια στο απαιτούμενο ασβέστιο κατά την εγκυμοσύνη, είναι πολύ σημαντική για την οστική πυκνότητα που θα αναπτύξει αργότερα το παιδί. Τα γαλακτοκομικά επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, διότι προμηθεύουν τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες διατροφικών συστατικών, ενώ περιέχουν συγκριτικά λίγες θερμίδες.


 

 

 

 

bottom of page